Kötődés II.

2009.08.31. 19:27 - adopt

Most először ijedtem meg egy kicsit, hogy az örökbefogadással esetleg egy olyan problémával kell majd szembenéznünk, amit saját erőből, szeretettel nem biztos, hogy meg tudunk majd oldani. Ez a kötődés. A fórumokon mostanában elég sok szó esik erről. Horadi vetette fel, hogy egy éve vannak náluk az ikerlányaik, de még mindig vannak problémák. Mint írta, korábban azt hitte, hogy milyen klassz dolog, hogy a lányok könnyen barátkoznak, nem elveszettek a társaságban. Az mondjuk már aggasztotta, hogy az egyik lány simán beült idegenek, barátok, rokonok ölébe, mással játszott, mással sétált, hagyta magát addig ringatni, míg elaludt. Később kiderült, ez a kötődési zavar tünete, ami később, főleg kamaszkorban nagyob visszaüthet, ha nem kezelik időben. Így most azt találták ki, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentik a társadalmi életüket. Nem mászkálnak annyit, hozzájuk is csak a nagyszülők mehetnek és feléjük is kérés, hogy senki ne vegye fel a karjába a kiscsajt, senki ne fogja meg a kezét, egyáltalán senki ne közeledjen felé "szeretgetősen". Mert ez a szülők dolga.

Ezzel párhuzamosan a másik fórumon, a hoxán is jöttek tanácsok, ötletek ez ügyben. Itt azt írta az egyik hozzászóló, hogy az enyhébb kötődési zavart lehet kezelni, csak időben fel kell ismerni és tenni kell érte. Vagyis a hozzászóló szerint megelőzésként be kell iktatni az örökbefogadott gyereknél egy rövidebb-hosszabb periódust amikor kizárólag a szüleivel van, majd nagyon fokozatosan ismertetik össze őt családtagokkal, barátokkal, akik nem vehetik át - még ideiglenesen sem - a szülők helyét. Vagyis ahogy egy csecsemőt sem adnak 2 hetesen bárki kezébe, nem engedik, hogy elvigyék sétálni vagy megfürdessék, és 6 hetesen nem alszik még a nagyszülőknél, 10 hetesen pedig nem megy bölcsődébe, úgy a nagyobb örökbefogadott gyereknél is igy kellene történnie, mert az időszámítás a szülő-gyermek kapcsolatban az örökbefogadástól ketyeg akkor is ha a gyerek már 5 vagy 6 éves. Így 6-12 hónap után nyoma sem lesz az enyhébb kötődési zavarnak.

Mindezt azért jegyzeteltem itt fel magamnak, hogy ha eljön végre a mi időnk, akkor tudjuk, mire figyeljünk.

Közben továbbra is szórakozik a szervezetem: még mindig nem menstruálok, de a pecsételgetés sem maradt abba és a mellem úgy fáj, hogy majd leszakad.

Ma végre megbeszéltem azt is a barátnőmmel, hogy nagyon jólesik, hogy felajánlották a keresztlányom alig használt babakocsiját, de egyelőre hadd maradjon náluk, mert nem akarunk addig babás cuccokat beengedni a házba, amíg gyereknek még híre sincs. Így is elég nehezen tűröm most saját magamat is. Nekik meg szegényeknek útban van a kocsi, nem férnek el tőle, így értem én, hogy szabadulnának tőle, de nem akarják eladni sem, mert nekünk szánják. Ja, ott a nagyszülők feltették a mikor lesz már második gyerek-lemezt. Úgy látszik, ennek tényleg nincs soha vége.

A bejegyzés trackback címe:

https://adopt.blog.hu/api/trackback/id/tr751351415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zazi75 2009.09.01. 20:42:32

Szia!
Mi fél éve fogadtunk örökbe egy másfél éves kisfiut. Amikor jártam be hozzá nagyon kétségbe voltam esve, mert az összes gyerek (tizen voltak egy szobában) vigyorgott ránk rögtön ahogy megláttak, integettek nyújtották felénk a kezüket. Egyedül a mi fiunk bujt el a gondozó mögé és riadtan nézett minket.
Egy hónapig jártunk be hozzá és egyáltalán nem mutatott felénk semmi kötődést, csak a gondozónője érdekelte. Nagyon kemény volt lelkileg, azt hittem sosem fog elfogadni. Amióta hazahoztuk szinte le sem akart szállni az ölemből, állandóan a közelében kell lennem, simogat, rengeteget bújik. Nagyszülőkkel a mai napig elég távolságtartó, kedves, de testi kontaktusra nem hajlandó velük. Emiatt eddig aggódtam is egy kicsit, de ez az írásod teljesen megnyugtatott. Remélem minél elöbb meglesz a babátok nektek is!

adopt 2009.09.03. 10:13:59

Szia!

A többiek elmndása alapján úgy tűnik, nálatok nem lesz gond a kötődéssel. A már gyakorló szülők azt mondják, hogy most azért baj, ha a gyerek senkitől nem tart, aki kedvesen szól hozzá, hogy akár idegenekkel is elmegy az utcán. Kamaszkorban pedig, amikor egyébként is bandáznak a fiatalok, könnyen csapódik rossz társaságba, hagyja magá befolyásolni és hülyeségekbe belevinni. A te kisfiad viszont nagyon meggondolja, hogy kit enged közel magához, de akiben megbízik, ahhoz nagyon ragaszkodik. Valószínűleg azért nem közeledett felétek sem, mert nem ismert még bennetek vagy tudat alatt védte magát a csalódsától, hogy megszeret titeket és egyszer csak eltűntök az életéből. Sokan azt hiszik, hogy a gyerekek nem gondolkodnak, holott mindent éreznek, csak nem mindig arra a következtetésre jutnak, mint a felnőttek. Hogy változott meg végül a dolog? Mit jelent az, hogy fizikai kontaktusra nem igazán hajlandó? Sokat látja a nagyszülőket?
Sok boldogságot kívánok nektek!

zazi75 2009.09.03. 20:42:18

Szia!
Attól a pillanattól kezdve megváltozott ahogy hazahoztuk. Bár az első hetekben csak engem akart, az apját annyira nem, de aztán szépen lassan elkezdett ragaszkodni hozzá is. Rengeteget akart ölben lenni, állandóan a nyomomban volt és kapaszkodott. Nagyon édes volt és nagy jó érzés. A szüleimmel elég korán találkozott, de nem hosszú időre és ilyenkor nem volt hajlandó az ölemből lemászni. Most fél év után otthagytam náluk egy fél napra és most már engedi, hogy felvegyék, meg dob nekik puszit is, játszik velük, de ha én is ott vagyok(vagy a férjem) akkor nem kell neki más. Tehát igen, amit leírtál annak alapján ez nagyon bizatónak tűnik, csak az az egy hónap volt nagyon kemény amíg jártunk hozzá barátkozni és hihetetlenül távolságtartó volt. Ha már ott tartotok és bármi kérdésed van szívesen segítek.


süti beállítások módosítása