Tanulmány a szülésről

2010.08.31. 09:54 - adopt

A magyar nők 74%-a születendő gyermeke egészségét félti leginkább a szülés során –derül ki a Dianatal szülészeti gél piacra kerülése előtt végzett kutatásból, amelyet a GFK Hungária végzett a várandós anyukák körében. A kismamáknál a szüléssel kapcsolatos félelmeik sorában a baba épsége áll az első helyen, a fájdalom, a saját testi épségük és minden egyéb csak ez után következett.

 
Az első néhány hónapban az új szituáció, a fejlődő magzat, az orvosi vizsgálatok, a gratuláló ismerősök, a rengeteg teendő, a jövő és a babaszoba tervezgetése teljesen lefoglalják a várandós kismamát. Ahogy közeledik a szülés várható időpontja, egyre gyakrabban merülnek fel az ezzel kapcsolatos kérdések, illetve jelennek meg a vajúdáshoz és a szüléshez kapcsolódó félelmek is. A Dianatal szülészeti gél bevezetését megelőzően a várandós anyukák körében végzett kutatás a szüléssel kapcsolatos aggodalmakról, és érzésekről szerzett pontosabb információt. A válaszokból kiderült, hogy a kismamák egy részében már maga a közeg, a kórházi légkör is félelmet kelt. Sokan aggódnak a vajúdás elhúzódása miatt vagy a méhszáj nem megfelelő tágulásától. A szülés során adódó esetleges komplikációk az újszülöttre és az anyára nézve (például: a magzati oxigénhiány, a császármetszés lehetősége, vagy a gátmetszés szükségessége) szintén félelmet kelt. Sok kismama fejében megfordult már, hogy a köldökzsinór a baba nyakára tekeredve problémát okozhat, de legalább ugyanennyien tartanak a méhlepény eltávolításától is.
 
A magyar kismamák a babát féltik a legjobban
 
A Dianatal gél kapcsán végzett felmérés szerint a kismamák háromnegyede a baba egészségéért aggódik leginkább. Még a problémamentes terhességgel büszkélkedő anyukákban is felmerül a gondolat, hogy vajon a szülés is gördülékeny lesz-e. Aggódnak a baba épségéért, hiszen a terhesség folyamán rengeteg negatív kicsengésű történettel szembesülnek a kismamák, melyek olykor alaptalan félelmeket gerjesztenek. Ehhez képest a félelmek listájában második helyen álló fájdalom, csupán a terhes nők 18%-át nyugtalanítja. A saját egészségüket csupán a válaszadók 5%-a félti, míg a szülés lefolyásától és hosszától a válaszadók 3%-a nyilatkozott aggodalommal.1 A várandós anyukákat általában az is nyugtalanítja, hogy nem tudják, mire számítsanak. Akár a legapróbb, a kívülállók számára jelentéktelennek tűnő momentum is hihetetlen lelki terhet róhat az anyára, hiszen egy nő életében a szülés nem mindennapos esemény, amire szeretne pozitív élményként emlékezni. Éppen ezért az anyukák többsége, az utolsó trimeszterben intenzíven kezd érdeklődni a szülés folyamatával kapcsolatosan. Minél több félelem szunnyad a leendő anyukában, annál több információt próbál összegyűjteni. A várandós anyukák véleménye alapján legtöbben a terhes gondozást végző orvos (86%) és a szülésznő (61%) tanácsait tartották a leghasznosabbnak, de számos információhoz jutnak a családtagok, ismerősök révén is.1 A megkérdezettek több mint fele informálódik a témához kapcsolódó könyvekből, magazinokból, illetve weboldalakról.
 
A magyar kismamák optimistábbak európai társaiknál
A magyar kismamák általában véve pozitívan állnak a szüléshez! A kutatásban egy többfokozatú skálán kellett jelölni a várandós anyukáknak, hogy milyen érzelmeik vannak a szüléssel kapcsolatban. A legtöbben, a válaszadók fele általában semlegesen áll a szüléshez, azaz nem is túl optimista, de nincsenek felesleges negatív érzelmei sem. Érdekes adat, hogy a magyar kismamák 21%-a kifejezetten pozitív és optimista a szüléssel kapcsolatban.1 Ez általában meghaladja a környező országokban szülő nők optimizmus-mérlegét: például Csehországban csupán 11%-os, Lengyelországban és Szlovéniában 17-17%-os, Szlovákiában pedig csak 6%-os volt ugyanez az arány. 1 Emellett elmondható, hogy a magyar kismamáknak csupán 3%-a gondolta úgy, hogy nagyon-nagyon fél a szüléstől, és aggodalommal várja a baba világrajövetelét. 1 Ez az arányszám is kevesebb, mint más országokban: Csehországban 11%, Szlovákiában 8%, Lengyelországban 7% és Szlovéniában 4% volt azok aránya, akik kifejezetten tartanak a szüléstől.1
 
Hogyan csökkenthető a szülési komplikáció esélye és a fájdalom?
Természetesen a szülési félelmeket leginkább úgy kezelhetik az anyukák, ha időben felkészülnek a folyamatra. Ennek a felkészülésnek lényeges eleme az információszerzés, de természetesen ma már számtalan eszköz és módszer létezik, amely megkönnyíti a szülő nők helyzetét. A kutatásból kiderült, hogy a kismamák elég jól ismerik a különféle lehetőségeket és eszközöket. Minden ötödik kismama a fájdalmat szeretné leginkább elkerülni a szülés során. Mivel a gyermek egészsége elsődleges szempont, a fájdalom csillapítására is csak a biztonságos módszereket választanák a kismamák: például a homeopátiás készítményeket 55%-uk alkalmazná, addig az epidurális érzéstelenítést csupán 30%-uk.1
A Dianatal szülészeti gél révén ma már egy újabb alternatíva is a szülő nők rendelkezésére áll. A természetes alapanyagú síkosító gél a hüvelybe fecskendezve csökkenti a súrlódást, ennek köszönhetően 30%-al lerövidíti a szülés időtartamát. Csökken a baba sérülésének kockázata, a szülő nőnek pedig sokkal rövidebb ideig kell elviselnie a szüléssel járó fájdalmakat. Az is bebizonyosodott, hogy a gélt használó orvosok praxisában csökkent a gátmetszések száma, tehát azon szülések esetében, ahol a készítményt alkalmazzák, nagyobb az esély arra, hogy nem kerül sor a sokak által rettegett beavatkozásra. A gél használatának további előnye, hogy megkönnyíti a méhlepény eltávolítását, illetve megkönnyíti az esetleges operatív beavatkozásokat is.3 Egy könnyebb és biztonságosabb szülésre pedig biztosan pozitív élményként emlékszik majd vissza az újdonsült anyuka.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://adopt.blog.hu/api/trackback/id/tr442260879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.08.31. 12:19:43

Ejha, mintha a szülési folyamat kimenetele/kellemessége/fájdalmatlansága a hüvely síkosságától függne...
Nőgyógyászok, ide csak hamarjában...:(((


süti beállítások módosítása